piątek, 10 stycznia 2014

Frytki selerowe

Osoby na diecie mają zazwyczaj utrudnione życie jak ktoś obok nich zajada się pysznymi, chrupiącymi frytkami. Przynajmniej ja tak mam - dlatego postanowiłam sobie przyrządzić także frytki ale moje były z selera. Seler jest warzywem bardzo niedocenianym . Jako dodatek do zup, w formie sałatki z rodzynkami i jabłuszkiem - super ale co poza tym? Stąd moja propozycja - pyszne frytki selerowe. Są zdrowe, niskokaloryczne bo z piekarnika a smakują prawie jak te z ziemniaków ;)

Frytki selerowe

- 1 duży seler w korzeniu ( u mnie 0,5kg)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz, zioła prowansalskie

Seler obieramy i kroimy w paseczki. Dobrze by było, żeby były równe ale jak wyjdzie - tak wyjdzie. Posypujemy je solą i pieprzem oraz ziołami, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika na 180C ( piekarnik góra- dół) na 15 min a potem zwiększamy do 200C na ok 5 min.



6 komentarzy:

  1. Kiedyś próbowałam je zrobić, ale nie wyszły... Były miękkie, rozpływające się i niesmaczne;) Może seler jakiś zbyt wodnisty miałam albo temperatura za niska;)

    OdpowiedzUsuń
  2. No może to zależy od selera - ale i na pewno od temp i czasu pieczenia. Ja miałam w miarę świeży seler i ładnie wyszło - są miękkie ale smaczne :) Pozdrawiam pięknie

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Są bardzo smaczne no i można sobie spokojnie pozwolić na nie na diecie ;)

      Usuń
  4. ostatnio mam wielki apetyt na selera i kombinuje z róznymi przepisami. takie frytki też musze sobie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń