sobota, 25 stycznia 2014

Rogaliki maślano -migdałowe z marcepanem

Pyszne rogaliki stanowią wspaniałą przekąskę lub drugie śniadanko. Są proste w wykonaniu a smakują wybornie :) Zapraszam:)

Rogaliki maślano -migdałowe z marcepanem

- 30 gram drożdży
- 1 szklanka mleka
-100g masła rozpuszczonego i przestudzonego + 2 łyżki do posmarowania rogalików
- 2 jajka
- 100g zmielonych migdałów
- 300g mąki pszennej typ 650
- 2 łyżki cukru
- 100g marcepanu
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego ( możecie go zastąpić paroma kropelkami aromatu)

Drożdże rozpuszczamy z cukrem i ciepłym mlekiem. Odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy zaczyn podwoi objętość dodajemy pozostałe składniki ( prócz marcepanu) i zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Po tym czasie dzielimy ciasto na pół i każdą połowę rozwałkowujemy na kształt koła . Każde koło przekrawamy na kilka części ( jak pizzę) . Na każdy kawałek ścieramy odrobinę marcepanu i rolujemy w rogalik. Rogaliki układamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Pieczemy w temp. 180C ( piekarnik góra-dół) około 15 min.  Z tej porcji wyszło mi około 25 rogalików.


Przepis dodaję do akcji :

4 komentarze: