czwartek, 23 stycznia 2014

Szynka ze śliwką w musztardowo -cytrynowej skórce

Dziś będzie pyszna szynka - pieczona ze śliwką, w marynacie cytrynowej i zapiekana z cytryną i musztardą . Aromatyczne, delikatne mięsko na pewno będzie Wam bardzo smakowało



Szynka ze śliwką w musztardowo-cytrynowej skórce:

- 1,2 kg szynki wieprzowej
- 100 g śliwek suszonych
- 2 łyżki koniaku
- gorąca woda
- 2 łyżki oleju - do marynaty
- 2 cytryny
- 3 łyżki musztardy ( u mnie sarepska ale ja ją uwielbiam - możecie dac inną)
- 1 łyżka oleju do smażenia

Szynkę myjemy , osuszamy i nacieramy dokładnie oliwą. Cytrynę kroimy w plasterki o obkładamy nią dokładnie mięso. MIske z mięsem przykrywamy folia spożywczą i wstawiamy na klika godzin do lodówki ( najlepiej na noc) .
Śliwki moczymy przez co najmniej godzinę w koniaku połączonym z gorącą wodą - całość ma przykryć śliwki. W szynce robimy ostrym nożem wgłębienie i wkładamy w nie namoczone śliwki:
Jak nadziejemy już szynkę , obowiązujemy ją sznurkiem- nadając kształt a następnie smarujemy musztardą i obsmażamy na patelni na bardzo gorącym tłuszczu:

Po obsmażeniu okładamy ją plasterkami z drugiej cytryny , przykrywamy folia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( piekarnik góra- dół ) na godzinę i 15 min,
Po tym czasie zdejmujemy folię , zwiększamy temp. do 200C i pieczemy jeszcze około 10 -15 min , żeby nam się skórka przypiekła. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy jeszcze na 10-15 min , żeby mięso odpoczęło i wtedy kroimy.





Przepis doaję do akcji :

10 komentarzy: