środa, 5 lutego 2014

Focaccia z cebulką i rozmarynem

Focaccia to płaskie ciasto posypywane solą. Pochodzi z Włoch a dokładnie z Ligurii. Jest pyszne, kruche i bardzo szybko znika. Stanowi idealny dodatek do zup-kremów , czy mięs:)

Foccacia z cebulką i rozmarynem

Ciasto:
- pół kilo mąki pszennej typ.650
- ok 10gr drożdży
- 50 ml oliwy z oliwek
- solidna łyżka soli
-  łyżeczka cukru
-250g ciepłej wody

Nadzienie:
- 4 duże cebule
- 1łyżka brązowego cukru
- 2 gałązk1 świeżego rozmarynu lub łyżka suszonego
- sól

Na początek ciasto . Drożdże rozpuszczamy w połowie ciepłej wody, dodać cukier dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Sól rozpuszczamy w 50 ml ciepłej wody ( z tej , którą mamy juz przygotowaną) . Mąkę mieszamy z pozostałą wodą i chwilę wyrabiamy po czym dodajemy zaczyn drożdżowy i znów wyrabiamy- na koniec dodajemy wodę z solą i znów wyrabiamy przez 3-5 min . Na koniec dodajemy oliwę i znów wyrabiamy. Ciasto przykrywamy ściereczką  i odstawiamy na ok.30 min do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 równe części, każdą rozwałkowujemy na szerokość blachy do pieczenia . Blachę smarujemy oliwą , kładziemy na to ciasto i nakłuwamy widelcem. Posypujemy solą i rozmarynem.
Cebulę kroimy w piórka i szklimy na gorącej patelni z cukrem. Dzielimy na 3 części i układamy na ciasto.
Każdy placek pieczemy w temp.200C ( piekarnik góra- dół) na około 15 min.


4 komentarze:

  1. z cebulą i rozmarynem smakuje najlepiej, moja ulubiona :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To moja pierwsza własnoręczna - następne spróbuję z czymś innym ale pewnie ten smak będzie należał do moich ulubionych :) Pozdrawiam :)

      Usuń