sobota, 15 lutego 2014

Foccacia a`la caprese

Pyszna foccacia tym razem z pomidorkami, mozzarellą , bazylią i czosnkiem. Coś wspaniałego do przekąszenia :) Zapraszam:)

Foccacia a`la caprese

Ciasto:
- pół kilo mąki pszennej typ.650
- ok 10gr drożdży
- 50 ml oliwy z oliwek
- solidna łyżka soli
-  łyżeczka cukru
-250g ciepłej wody

Nadzienie:
- 6 pomidorków koktajlowych
- 125 g mozzarelli
- listki świeżej bazylii
- sól, pieprz, czosnek do smaku

Na początek ciasto . Drożdże rozpuszczamy w połowie ciepłej wody, dodać cukier dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Sól rozpuszczamy w 50 ml ciepłej wody ( z tej , którą mamy juz przygotowaną) . Mąkę mieszamy z pozostałą wodą i chwilę wyrabiamy po czym dodajemy zaczyn drożdżowy i znów wyrabiamy- na koniec dodajemy wodę z solą i znów wyrabiamy przez 3-5 min . Na koniec dodajemy oliwę i znów wyrabiamy. Ciasto przykrywamy ściereczką  i odstawiamy na ok.30 min do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 równe części, każdą rozwałkowujemy na szerokość blachy do pieczenia . Blachę smarujemy oliwą , kładziemy na to ciasto i nakłuwamy widelcem. Posypujemy solą , pieprzem, posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pomidorki kroimy w ćwiartki i rozsypujemy po cieście. Bazylię drzemy na kawałeczki i rozsypujemy po pomidorkach. Ser kroimy w kawałeczki i rozkładamy po cieście.
Każdy placek pieczemy w temp.200C ( piekarnik góra- dół) na około 15 min.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz