czwartek, 20 lutego 2014

Owsiane kotlety schabowe z nutką pomarańczową

Kotlety schabowe w jeszcze innej odsłonie. Tym razem z użyciem sezonowych owoców - pomarańczy. Pyszny, odrobinę mniej kaloryczny, soczysty schabik z użyciem pieprzu pomarańczowego firmy Skworcu. Polecam ten pieprz bo naprawdę warto po niego sięgnąć- jest łagodny w smaku i dodaje miłego posmaczku potrawom.

Owsiane kotlety schabowe z nutką pomarańczy

- 4 kotlety schabowe
- 3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
- sok i skórka z połowy pomarańczy
- sól,
- pieprz pomarańczowy od Skworcu
- mąka owsiana ( z płatków owsianych ale tych zwykłych - nie błyskawicznych)

Kotlety myjemy, osuszamy i rozbijamy. Płatki owsiane miksujemy na mączkę. Jogurt łączymy z sokiem pomarańczowym, solą i pieprze cytrynowym. Dokładnie maczamy w nim kotlety i odstawiamy na około pół godziny do lodówki. Potem dokładnie obtaczamy w mące owsianej i smażymy do miekkości na wolnym ogniu. Podajemy z otartą skórką pomarańczową




2 komentarze: