poniedziałek, 10 lutego 2014

Pasztet drobiowy

Bardzo lubię czasem zjeść sobie na śniadanko chleb z pasztetem. Niestety ilość chemii w tych kupnych ostatnio odstrasza mnie od kupowania w sklepach. Może to i dobrze ponieważ nie ma to jak domowy wyrób. Ten jest tani, szybki i bardzo smaczny . Polecam każdemu amatorowi pasztetu:

Pasztet drobiowy:

- 3 udka kurzęcie
- 200 g boczku wędzonego
- 60dkg wątróbki drobiowej
- 2 marchewki
- 1 duża pietruszka
- duży kawałek selera
- 3 jajka
- 3 łyżki suszonego majeranku
- 1 łyżka suszonej natki pietruszki
- 4 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki mielonej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
- oliwa do polania wierzchu pasztetu

Udka i boczek wkładamy do garnka, dodajemy obrane warzywa , zalewamy wodą i gotujemy do miękkości warzyw i mięsa. Wyjmujemy wszystko do ostudzenia . Z wywaru odlewamy mniej więcej szklankę a następnie wrzucamy do reszty na 15 min  wątróbkę. Po tym czasie wyjmujemy i schładzamy z resztą składników.
Wszystkie składniki należy dokładnie pokroić, mięso kurzęcie obrać ze skóry i oddzielić od kości  i zmielić w maszynce do mięsa. ( użyłam sitka jak do mielenia sera). Do masy dodajemy jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, doprawiamy gałką , solą i pieprzem. Jeśli masa jest za sucha dolewamy odlany wcześniej wywar.
Dużą keksówkę wykładamy folią aluminiową i wkładamy do niej masę pasztetową. Wierzch polewamy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( piekarnik góra-dół) na około 2 godziny.



10 komentarzy:

  1. Robiłam kiedyś taki pasztet z królika bo mąż hodował króliki. Ten pasztet od Ciebie biorę bo to bardzo fajny przepis Olu .ja mam wędzone udko to także można je dołożyć pewnie. Pozdrawiam serdecznie-;)0

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podejrzewam , że doda tylko smaczku . Ja nigdy królika nie jadłam więc i o pasztecie sobie mogę pomarzyć jedynie :) Ale jak będę miała mięso królicze to koniecznie spróbuję. Pozdrawiam już z bardzo wiosennych Mazur :)

      Usuń
  2. uwielbiam ! :) też ostatnio zrobiłam domowy pasztet, bo te sklepowe to jakaś porażka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się - sama chemia a co domowe to domowe i żadnego MOM-u nie ma :D Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. Zrobiłabym sobie z połowy porcji ,ale jak dodac półtorej jajka ? czy wystarczy 1 lub 2 ? Może by Klarci posmakował :) aha i nie mam keksówki ,mogłabym go upiec w foremce do babki ? mam taką malutką ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz go upiec w formie do babki - to w zasadzie nie ma znaczenia tylko wtedy jak zmniejszasz składniki to skróc czas pieczenia. A z tymi jajkami to dodaj jedno i zobacz czy to Ci zwiąże masę jeśli tak to wystarczy jedno. W ostateczności możesz dodać więcej wywaru albo trochę bułki tartej.

      Usuń