sobota, 15 marca 2014

Babeczki cytrynowe

Ulubioną babką mojego męża jest babka cytrynowa ja jednak wolę babeczki cytrynowe więc tym razem stanęło na moim i zamiast babki były babeczki. Zapewniam Was, że są pyszne, delikatne i nie potrzebują dodatkowej posypki ale jeśli ktoś lubi to oczywiście lukier cytrynowy będzie idealnym dodatkiem:)

Babeczki cytrynowe ( 12 sztuk)

- 2 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru pudru
- szczypta soli
-  sok i skórka z połowy cytryny
- 60 ml oleju
-  100ml mleka

Jajka ubijamy z cukrem. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli i dodajemy do jajek. Następnie dodajemy olej, mleko a na koniec sok i skórkę cytrynową. Papilotki napełniamy do połowy wysokości ciastem i pieczemy w 180C ( piekarnik góra-dół) około 30 min.





5 komentarzy:

  1. Babeczki piękne uwielbiam cytrynowe. Mniam ....
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też - dziekuję bardzo i obiecuję odwiedzić :)

      Usuń