wtorek, 11 marca 2014

Babka marmurkowa

Pyszna babka- moje ulubiona, której nie może zabraknąć na moim świątecznym stole. Przyznam otwarcie też, że bardzo często robię ją także na weekendy. Niestety znika tak szybko, że nigdy nie miałam okazji zrobić fotki ;) Tym razem jednak przetrzymałam troszkę rodzinę i zdążyłam.

Babka marmurkowa

- 6 jajek
- 1,3 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao

Jajka ubijamy z cukrem na gładką masę. Mąki wraz z proszkiem przesiewamy i dodajemy do jajek. Na koniec dodajemy olej i wodę i dokładnie miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy zwykłą mąkę a do drugiej dodajemy kakao. Formę z kominem u mnie 24cm natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej oba rodzaje ciasta i za pomocą patyczka lub łyżki mieszamy. Pieczemy w temp.170C ( piekarnik góra - dół) ok.50min.
Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem - to w zupełności wystarczy moim zdaniem.




6 komentarzy: