poniedziałek, 10 marca 2014

Biała kiełbasa pieczona z cydrem

Biała kiełbasa nieodłącznie kojarzy mi się ze świętami wielkanocnymi. Jest tradycyjnym elementem  menu świątecznego stołu w mojej rodzinie - jestem ciekawa jak jest u Was? Jak jest mało czasu to jemy ją zwyczajnie ugotowaną w towarzystwie bigosu- czasem jednak - jak jest więcej czasu wymyślam nowe sposoby jej podania - dziś podlana cydrem, z jabłuszkiem, cebulą i porem z dużą ilością majeranku. Zapraszam:)

Biała kiełbasa pieczona z cydrem

- 4 białe parzone kiełbasy
- 1 soczyste, kwaskowe jabłko
- 150 ml cydru
- 1 biała część pora
- 1 duża biała cebula
- sól. pieprz - spora ilość majeranku

Kiełbasę nacinamy delikatnie po obu stronach. Jabłko myjemy, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w plasterki. Pora kroimy w cienkie plasterki i to samo czynimy z cebulą. Warzywa układamy na dnie  naczynia żaroodpornego lub blaszki. Na wierzch układamy kiełbasę. Polewamy ja połową potrzebnego cydru i posypujemy obficie majerankiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( piekarnik góra-dół) i pieczemy dobre pół godziny. W połowie czasu pieczenia kiełbasę polewamy drugą połową cydru.


2 komentarze: