sobota, 1 marca 2014

Potrójnie paprykowy gulasz

Dziś kolejny test przypraw od firmy Skworcu. Tym razem na tapecie pojawiła się słodka wędzona papryka. Jestem nią zachwycona- nadaję świetny smak potrawom no i zawsze to jakiś dodatkowy składnik do pysznych gulaszów;)

Potrójnie paprykowy gulasz

- 1 kg wołowiny
- 2 papryki  słodkie - czerwona i żółta
- 1 czerwona papryczka chili
- 2 cebule
- sól, pieprz, papryka wędzona w proszku, cząber, listki laurowe, ziele angielskie do smaku
- mąka do obtoczenia mięsa
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju

Mięso myjemy, kroimy w kawałeczki i obsypujemy mąką- tylko tyle , żeby każdy kawałeczek był w miarę równomiernie obtoczony w mące. Obsmażamy mięso na oleju i przekładamy do garnka.Cebulę obieramy i kroimy w piórka, papryki pozbawiamy gniazd nasiennych ( zwłaszcza chili) i kroimy w kostkę. Masło rozgrzewamy na patelni i chwilę podsmażamy na nim cebulkę i paprykę. Jak tylko cebulka się zeszkli od razu dodajemy wszystko do mięsa. Zalewamy wszystko wodą ale tylko tyle, żeby przykryć mięso. Dodajemy listki laurowe i ziele angielskie i na małym ogniu dusimy do miękkości . Pod koniec duszenia przyprawiamy do smaku.



10 komentarzy:

  1. Gdyby ta wołowina nie była taka droga. Ale ja sie wycwaniłam i najpierw gotuję z jarzynami na rosół, a potem jeszcze niezupełnie wygotowane podsypuję na patelni sosem pieczeniowym i razem z pokrojona cebulka to rumienię na oleju rzepakowym z dodatkiem odrobiny masła. Potem już przeróżnie to mięso dosmaczam. Gulasz z papryką lubię z kaszą, a wołowinę z dodatkiem wędzonego boczku i śmietany do śląskich klusek. Pozdrawiam Olu sobotnio. Dziś u mnie żur śląski

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ja też uwielbiam z kaszą - wołowina jest droga ale mi się czasem udaje kupić w promocji -wtedy jest 6zł droższa od wieprzowiny- no i jak jest jakaś okazja wtedy też kupuję:) Uwielbiam wołowinę - tylko właśnie ta cena....pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Tez lubię tą paprykę, a Twój gulasz wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie był bardzo smaczny :)

      Usuń
  3. Gulasz jak gulasz, ale masz cudowną zastawę. zdradź gdzie kupiłaś tak cudowne talerze??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję - uwielbiam porcelanę i zawsze wyszukuje jakieś cudka - ten znalazłam w Pepco :)

      Usuń
  4. Po pracy idę do Pepco ! śliczny masz ten talerz.
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję, że zakupy będą udane :) Pozdrawiam :)

      Usuń