czwartek, 6 marca 2014

Pulpeciki z indyka z suszonymi pomidorami

Dziś coś ciekawego ale pysznego na obiad. Zrobiłam je kiedyś z braku czasu i zostały już w moim tzw
" ekspresowym" menu. Kiedy muszę zrobić coś szybko, smacznie i wiedzieć, że na pewno się uda - robię te pulpeciki a jedynie zmieniam sosy. Tym razem do pulpecików dodałam bardzo ciekawe pomidory suszone w kostce z firmy Skworcu . Zapraszam na wersję z sosem pomidorowym:)

Pulpeciki z indyka z suszonymi pomidorami w sosie pomidorowym

- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 25 g suszonych pomidorów w kostce ( Skworcu )
- 1 jajko
- łyżka ziół prowansalskich
- 50g płatków owsianych ( nie błyskawicznych)
- sól, pieprz, natka pietruszki do smaku
- ew. bułka tarta
- olej do smażenia

Mięso wkładamy do miski. Płatki owsiane miksujemy na gładką mąkę i dodajemy do mięsa, Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Formujemy małe pulpeciki, które obsmażamy na rozgrzanym oleju, po czym zdejmujemy z ognia.

Sos pomidorowy
- mały przecier pomidorowy
- puszka pomidorów lub 2 duże starte
- 2 ząbki duże czosnku
- mleka tak oko :) ok. 100 ml.
- łyżka masła
- ulubione zioła, sol, pieprz;

 Na patelni rozpuszczamy masło, kiedy będzie gorące wrzucamy przecier pomidorowy na to wlewamy mleko, można oczywiście więcej to zależy jak pomidorowy lubicie sos. Następnie czekamy parę chwil aż brzegi sosu będą się robić brązowe. Wtedy dodajemy czosnek, pomidory, sól, pieprz, w moim przypadku bazylia i czasem szczypiorek i chwilę jeszcze smażymy. Kiedy zioła i czosnek oddadzą co mają najlepsze do sosu wrzucamy pulpeciki, przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości.





4 komentarze: