sobota, 22 marca 2014

Sałatka jarzynowa

No i znów dziś tradycyjny przepis - sałatka jarzynowa. Co dom to inny na nią przepis . Ja przykładowo daję zawsze odrobinę musztardy do niej i mieszam majonez z jogurtem żeby było "lżej".

Sałatka jarzynowa

- 2 marchewki
- pół średniego korzenia selera
- 1 duża pietruszka w korzeniu
- 1 średnie kwaskowe jabłko
- puszka kukurydzy
- 3-4 ogórki kiszone
- 3 średnie ziemniaki
- 4 ugotowane jajka na twardo
- majonez, jogurt naturalny, musztarda, sól, pieprz do smaku

Marchew, pietruszkę, ziemniaki i seler gotujemy do miękkości. Trzeba uważać, żeby nie rozgotować. Następnie kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Jabłko obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego i też kroimy w kosteczkę. To samo robimy z jajkami i ogórkami. Kukurydzę odsączamy i dorzucamy do reszty. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy majonez w proporcji 1:1 z jogurtem naturalnym. sól, pieprz i musztardę do smaku. Odstawiamy na pół godziny do lodówki i jemy.




11 komentarzy:

  1. Uwielbiam,oczywiście bez kukurydzy :) zdjęcie sliczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo - doceniam - u nas zawsze kukurydza jest i była i jakoś bez niej mi nie smakuje ;)

      Usuń
    2. No oczywiscie każdy robi jak lubi :)

      Usuń
  2. Nie wiedziałam aby pomieszać jogurt z majonezem.Dzięki za te informację, Sałatkę robi się szybciej krojąc składniki na krateczce drucianej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tak właśnie kroję :) To niezwykle przydatny kuchenny gadżet :) Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  3. Witaj :)
    Co Pani domu, to inna jarzynowa i dobrze, że gusta mamy różne :) możemy posmakować innej wersji, niby tego samego :)
    Pozdrawiam mile :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak :) Ja także pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  4. Wygląda wspaniale i pysznie! idealna na różne okazje!

    OdpowiedzUsuń