środa, 19 marca 2014

Żurek staropolski

Żurek -pyszna zupka, lekko kwaskowa - tym razem skorzystałam z dodatkowej "kwasowości" i dodałam jak mówi pewien stary przepis na żurek kwasu z ogórków kiszonych - jak ktoś nie próbował to polecam bo wyjątkowo smaczny wychodzi - troszkę inny od tradycyjnego ale nowych smaków należy próbować :)

Żurek staropolski

- 1l rosołu
- szklanka zakwasu żytniego
- pół szklanki kwasu z ogórków kiszonych
- 7 dużych ziemniaków
- 50 ml śmietany
 - 1 łyżka mąki
- 3 białe kiełbasy
- 2 łyżeczki chrzanu
- sól, pieprz, dużo majeranku
- jajka na twardo
- 1 -2 ząbki czosnku
- 2 marchewki


Do rosołu wrzucamy pokrojoną kiełbasę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zaczynamy gotować. Do gorącego wrzucamy pokrojone w kostki ziemniaki i marchewkę.  Wyjmujemy kiełbasę i kroimy ją w plastry. Kiedy ziemniaki i marchewka będą miękkie dodajemy oba zakwasy, chwilę gotujemy a następnie dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką, i przyprawy. Podajemy z ugotowanym i pokrojonym jajkiem i kiełbaską.



8 komentarzy:

  1. Na Święta Wielkanocne jak w sam raz. Fajne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak :) dziękuję bardzo za miły komplement i pozdrawiam :)

      Usuń
  2. żurek obowiązkowo będzie na moim Wielkanocnym stole :) na domowym zakwasie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie nie ma tego zwyczaju - zawsze jest bigos i biała kiełbasa ale żurku nie ma...za to żurek uwielbia mój mąż i to na wszelkie sposoby.

      Usuń
  3. Lubię taki żurek! Miseczki mam takie same, świetne sa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem bardzo zadowolona z tej miseczki - szkoda, że na więcej z kompletu się nie załapałam. Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń