środa, 9 kwietnia 2014

Ciemna "Krówka"

Dawno nie było na blogu czegoś słodkiego. Tym razem coś szybkiego ale pysznego. Ciasto krówka z nadzieniem śmietanowo-kakaowym i polewą czekoladową - może skorzystacie z przepisu w czasie nadchodzących świąt;)

Ciemna " Krówka"

Biszkopt
- 5 jajek
- pół szklanki karmelu ( ja użyłam gotowej masy )
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej

Poncz:
- 3/4 szklanki słodkiej kawy z odrobiną kawowego likieru

Nadzienie:
- 400ml śmietany kremówki
- 2 łyżki kakao
- szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 1 łyżce ciepłej śmietany

Polewa:
- 50 g masła/margaryny
- 3 łyżki słodkiego kakao
- 2-3 łyżki mleka

Tortownicę 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 160-170C stopni . Jajka ubijamy na białą masę. Mąki przesiewamy. Do jajek dodajemy cały czas ubijając po łyżce karmelu. Na koniec łopatką ( bez użycia miksera) dodajemy po łyżce mąki. Ciasto przelewamy do formy, wygładzamy i pieczemy przez około 30 min. Po czym zostawiamy na chwilę w piekarniku a po wyjęciu przekładamy na ściereczkę i studzimy . Po wystygnięciu kroimy na dwie części. Każdą nasączamy ponczem.
Śmietanę ubijamy dokładnie , pod koniec ubijania dodajemy cukier i kakao oraz rozpuszczoną żelatynę. Przekładamy ciasto kremem i wkładamy do lodówki na około godzinę, W tym czasie przygotowujemy polewę. Rozpuszczamy masło w garnuszku, dodajemy mleko i kakao. Doprowadzamy do wrzenia , co chwilę mieszając po czym studzimy i polewamy nią ciasto.






5 komentarzy: