piątek, 4 kwietnia 2014

Zupa szczawiowo- ziemniaczana

Zupa, której nie jadłam od lat- jakoś musiałam się do niej przekonać na nowo. Szczaw ogólnie bardzo lubię - najbardziej na surowo ;) Ale w zupie jak się okazuje też jest pyszny. Prosta, tania i na pewno znana większości z Was.

Zupa szczawiowo-ziemniaczana

- 2 litry rosołu
- 8 dużych ziemniaków
-300g szczawiu
- 2 marchewki
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 50 ml śmietany
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę- podobnie robimy z marchewką. Zalewamy rosołem i gotujemy do miękkości. Szczaw tniemy lub rwiemy na kawałeczki i wrzucamy do zupy- znów chwilę gotujemy. Śmietanę mieszamy z mąką , zaprawiamy niewielką ilością zupy a następnie wlewamy i mieszamy. Na koniec doprawiamy do smaku.




4 komentarze:

  1. Uwielbiam szczawiową,ale nigdy nie dodawałam gałki muszkatołowej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dodałam bo uwielbiam tą przyprawę i to było dobre posunięcie - dodaje aromaty i smaczku :) Wypróbuj trochę zwłaszcza, że lubisz wytrawne smaki :)

      Usuń