poniedziałek, 19 maja 2014

Imieninek

Pyszne ciasto według mojego pomysłu - idealne na imieniny, urodziny czy ot, tak do kawki. Zapraszam wszystkich łasuchów i amatorów słodkości do kawki :)

Imieninek

Biszkopt
- 8 jajek
- 6 łyżek mąki tortowej
- 3 łyzki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 8 łyżek cukru
Nadzienie
- sok z brzoskwiń z odrobiną mocnego alkoholu i wody
Krem
- 700 ml mleka pełnotłustego (3,2%)
- budyń śmietankowy i czekoladowy
Do tego puszka brzoskwiń

Żółtka oddzielamy od białek. Mąki z kakao przesiewamy do miski. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Powolutku dodajemy żółtka i mieszamy. Następnie bardzo powoli dodajemy po łyżce sypkich składników. Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę ( tylko spód) 40x24cm i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 165-170C i pieczemy ok.30 min. Potem wyłączamy piekarnik i trzymamy jeszcze ok 5 min po czym wyjmujemy i przekładamy na czystą ściereczkę - do wystudzenia.
Na mleku gotujemy budynie ( łączymy je razem i gotujemy jako jeden budyń). Studzimy.
Biszkopt dzielimy na połowę. Nasączamy ponczem . Brzoskwinie kroimy w kawałeczki i układamy na jednej części, przykrywamy budyniem i układamy drugą warstwę biszkoptu.
Na wierzch można polać polewą z czekolady .




4 komentarze:

  1. Super ciacho tylko mam pytanko na brzoskwinie wykłada sie budyń zimny, czy trzeba go zmiksować z masłem na krem?
    Niki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystudzony - ja go z masłem już nie miksowałam - lżejszy jest :)

      Usuń
  2. Mmm, pychota :)
    Świetnie wyglądają te złote brzoskwinie w ciemnym cieście :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję bardzo :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń