piątek, 9 maja 2014

Pierogi z serem

Dziś kolejna klasyka - pierogi z białym serem na słodko . Wspomnienie dzieciństwa i szybki postny obiadek. Zapraszam :)

Pierogi z serem

Ciasto:
-  300g mąki + do podsypania
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego greckiego
-szklanka ciepłej wody
- pół łyżeczki soli
Farsz:
- 2 kostki półtłustego twarogu ( 250g)
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii

Twarożek rozgniatamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszamy.
Zabieramy się za ciasto. Z mąki, wody i jogurtu oraz soli wyrabiamy delikatne i elastyczne ciasto.  Jeżeli mąki jest za mało - wystarczy dosypać. Rozwałkowujemy je jak najcieniej i szklanką wykrawamy kółka, na które nakładamy łyżeczką farsz i zlepiamy.  Ja zlepiałam za pomocą końcówki starego lejka :)Wrzucamy pierożki na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy ok. 3-4min od wypłynięcia.


4 komentarze:

  1. Mmm, ale mi narobiłaś apetytu już tak dawno nie robiłam pierogów z serem:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki stary lejek przydałby mi się,słowo daję.
    Fajny przepis na nadzienie zwłaszcza.

    OdpowiedzUsuń