sobota, 17 maja 2014

Szparagowe risotto

Pyszne, kremowe, rozpływające sie w ustach risotto z zielonymi szparagami. Pyszny dodatek do wszelkiego rodzaju mięs a przede wszystkim ryb. Zapraszam ;)

Szparagowe risotto
- 1,3 szklanki ryżu arborio do risotta
- 400 g zielonych szparagów
- 100ml białego wina
- 1 litr bulionu ( ew. z kostki)
- łyżka masła
- ew. sól, pieprz do smaku

Szparagi obieramy , myjemy , odcinamy zdrewniałe końcówki i tniemy w kawałeczki. Na patelni rozgrzewamy masło. Na rozgrzane masełko wrzucamy ryż i chwilę szklimy.  Dodajemy odrobinę bulionu i szparagi mieszamy aż do wchłonięcia się płynu i znów dolewamy bulion. Mieszamy do wchłonięcia się płynu i znów dolewamy tym razem wino. Mieszamy i tak aż do miękkości ryżu powtarzamy czynność. Na koniec doprawiamy do smaku.




2 komentarze:

  1. Przepysznie wygląda i pewnie tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest rewelacyjne - zwłaszcza do pieczonej rybki - bo ja sobie je tak zjadłam :)

      Usuń