czwartek, 22 maja 2014

Ziołowo - czosnkowe udka

Dziś znów szybki obiad- proste czosnkowe ( i to baaardzo) udka z kurczaka.


Ziołowo-czosnkowe udka z kurczaka

- 5 udek
- 1 łyżka rozmarynu ( suszonego lub świeżego)
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka papryki czerwonej słodkiej
- 28 ząbków czosnku
- sól, pieprz
- 100 ml białego wina
- 100 ml oliwy

Udka myjemy, osuszamy. Z oliwy wina soli i pieprzu robimy marynatę ( mieszamy wszystko), którą wcieramy w udka. Odkładamy na 2 godziny minimum w chłodne miejsce. Po tym czasie dodajemy zioła i dokładnie wcieramy w mięso. Układamy w brytfance a na mięso i pomiędzy wkładamy czosnek. Pieczemy w 180C ( piekarnik góra- dół) około godziny czasu.






4 komentarze:

  1. Witaj :)
    Smaczne, aromatyczne i pięknie podane- dla mnie idealne ;)
    Pozdrawiam mile :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie za komplement i pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Olu nogi wyszły rewelacyjnie! piękny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i najważniejsze , że smaczny :) Pozdrawiam pięknie :)

      Usuń