czwartek, 26 czerwca 2014

Ciasteczka migdałowo-waniliowe

Pyszne , kruche ciasteczka do kawy albo do zabrania ze sobą na piknik. Powiem Wam, że jestem z nich niesamowicie dumna ponieważ mój trzyletni synek robił je ze mną a to jego pierwsze ciasteczka :) Zapraszam więc do poczęstowania się :)

Ciasteczka migdałowo-waniliowe

- 250 g zimnego  masła
- 200 g mąki + trochę do podsypania
- 100 g zmielonych migdałów
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z laski wanilii
- pół łyżeczki ekstraktu migdałowego ( można zastąpić paroma kroplami olejku)
- 150 g cukru pudru

Wszystkie składniki łączymy ze sobą zagniatając elastyczne ciasto , które po zagnieceniu wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę . Po tym czasie podsypujemy stół lub stolnicę mąką i rozwałkowujemy ciasto - za za cienko , i wykrawamy ciasteczka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 ( z termoobiegiem) na ok. 15 -20 min. ( aż zbrązowieją)



4 komentarze:

  1. Cudne te ciasteczka do herbatki czy kawki.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Konkurs z okazji tygodnia brytyjskiego w Lidlu! Szczegóły: http://www.magiccookingtime.pl/2014/06/konkurs-z-okazji-tygodnia-brytyjskiego.html

    OdpowiedzUsuń