czwartek, 5 czerwca 2014

Krem szparagowo-cukiniowy

Sezon na szparagi wciąż trwa. Udało mi się kupić piękne, zielone i jędrne. Nie mogę się najeść kremem szparagowym więc i tym razem powstała zupa- krem jednak z dodatkiem wspaniałej cukinii, szynki parmeńskiej i kiełków rzodkiewek. Mało kalorii, dużo witamin i smaku - czegóż więcej potrzeba?

Krem szparagowo - cukiniowy

- pęczek zielonych szparagów
- 2 średniej wielkości młode cukinie
- 1l wywaru z warzyw
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- kiełki rzodkiewki
- szynka parmeńska

Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki oraz główki, obskrobujemy i tniemy na kawałeczki. Cukinię dokładnie szorujemy a następnie kroimy w kosteczkę, Wszystko razem łączymy w garnuszku i zalewamy zimnym wywarem. Gotujemy do miękkości na średnim lub wolnym ogniu. Na koniec wszystko miksujemy i doprawiamy. Na talerzu dekorujemy kawałeczkami szynki i kiełkami.




2 komentarze:

  1. Olu fajna zupka :) a po tym kolorze to ja bym ją nazwała Shrek :)

    OdpowiedzUsuń