poniedziałek, 9 czerwca 2014

Pavlova z truskawkami

Pyszne, proste , słodkie i delikatne - tak można opisać ten letni deserek. Nie trzeba się napracować, żeby go przyrządzić a efekt nie tylko wizualny ale także smakowy jest niesamowity:) Zapraszam:)


Pavlova z truskawkami

- 3 białka kurze ( jajka klasy L)
- 600 g cukru pudru
- 350 ml śmietanki 30%
- owoce ( truskawki, borówki , kiwi)

Białka z 300 g cukru pudru ubijamy na sztywną pianę. Na papierze do pieczenia rysujemy koło ( np odrysowujemy talerz, na którym zaserwujemy deser) i układamy na blaszce do pieczenia. Na narysowane koło przekładamy pianę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120C ( przy termoobiegu) i pieczemy dobrą godzinę po czym wyłączamy ogień i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia piekarnika. ( dobrze zrobić to wieczorem i zostawić na noc już w piekarniku)
Kiedy beza dobrze wyschnie , ubijamy  śmietankę z pozostałym cukrem na sztywną pianę , układamy na bezie i dekorujemy świeżymi owocami.



10 komentarzy:

  1. Mi jakoś beza nie chce się udać. Ta wygląda bosko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To podobno kwestia doświadczenia - jak z naleśnikami - im więcej się robi tym jest łatwiej :) Powodzenia w próbowaniu i pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Poproszę kawałeczek :-) pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ bardzo proszę :) Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  3. Ale pięknie Ci wyszła!! Muszę w weekend spróbować to zrobić. W sumie nawet nie wiedziałam, że to takie mało skomplikowane w przygotowaniu, jak na taki efekt :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam - robi się w sumie szybciutko - nie jest absolutnie skomplikowane a pyyyyyszne :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że trafiłam w gust :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Uwielbiam połączenie bezy, śmietanki i owoców! Przepiękna Ci wyszła! Wpraszam się na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorotko - zapraszam serdecznie - kawa w zestawie :D

      Usuń