środa, 3 września 2014

Gruszki w zalewie słodko-kwaśnej

Wielkimi krokami zbliża sie do nas jesień a ta nieodmiennie kojarzy się z gruszeczkami. Można już dostać pyszne klapsy lub konfrencje :) Tym razem chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pyszne gruszki w zalewie słodko- kwaśnej. Idealne do mięs lub jako osobną przekąskę. Najlepiej nadają się do tego gruszeczki małe ale jeśli macie większe też się nadadzą ;)

Gruszki w zalewie słodko- kwaśnej

- ok 2 kg  gruszek
- 2 duże szklanki wody (250ml )
- pól szklanki octu
- szklanka cukru
- goździki
- ew. sok z cytryny

Gruszki obieramy ze skórki. Jeśli są małe to zostawiamy w całości natomiast jeśli są większe to usuwamy gniazda nasienne i kroimy na pół, lub w ćwiartki - zależy od wielkości owocu. W tym momencie możemy polać gruszki sokiem z cytryny, żeby zachowały kolor. Wodę z cukrem i octem zagotowujemy, na wrzącą zalewę wrzucamy owoce i gotujemy ( od momentu wrzucenia gruszek) ok 3-5 min. Mają się owoce zeszklić a nie ugotować. Odstawiamy do przestudzenia. Po tym czasie przekładamy gruszki do wyparzonych słoików ( pamiętajcie , że nakrętki też sie pasteryzuje) zalewamy zalewą i wrzucamy parę goździków. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez kilka minut.



4 komentarze:

  1. Te gruszki to jeden ze smaków mego dzieciństwa, robiła je moja babcia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja pierwszy raz robiłam w zeszłym roku- a tak zawsze gruszki na surowo albo w cieście.

      Usuń
  2. Próbowałam zrobić gruszki w zeszłym roku. Zepsuły się wszystkie :) W tym roku spróbuję tego przepisu i mam nadzieję, że moje będą smakować, tak jak Pani wyglądają - czyli - przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję, że te się nie zepsują :) Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na opinię :)

      Usuń