wtorek, 23 września 2014

Jabłkowo- jogurtowa delicja

Dziś pyszna propozycja na ciasto z jabłkami i orzechami - bez pieczenia ale to nie szkodzi - to tylko pozytyw tego ciacha . Polecam spróbować bo jest pyszneee i wbrew pozorom szybciutkie :)

Jabłkowo-jogurtowa delicja

- 600ml twarogu 3-krotnie mielonego
- 300ml jogurtu naturalnego typu greckiego
- garść orzechów włoskich
- 150 g biszkotów
- 12dkg masła ( miękkiego)
- cynamon
- pół szklanki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki żelatyny + pół szklanki ciepłej wody
- krakersy

Tortownicę 24cm smarujemy po bokach tłuszczem a spód wykładamy papierem do pieczenia ( będzie łatwiej potem wyjąć ) Biszkopty mielimy z masłem , wykładamy na spód tortownicy i wkładamy do lodówki aby masa zastygła. W tym czasie rozpuszczamy żelatynę dokładnie w wodzie. Jabłka kroimy  w plasterki ( ze skórką) i skrapiamy sokiem z cytryny ( odrobiną) Orzechy dość grubo siekamy. Jogurt miksujemy z twarogiem i cukrem oraz resztą soku z cytryny. Kiedy żelatyna troszkę ostygnie dodajemy ją do masy jogurtowej i znów mieszamy. Połowę masy wykładamy na spód tortownicy, na to układamy jabłka i orzechy, posypujemy cynamonem i układamy na wierzch drugą część masy. Na wierzch układamy krakersy i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia masy.




8 komentarzy:

  1. kurcze a ja muszę unikać słodkości :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale tu jest tylko pół szklanki cukru na całe ciasto i jest cynamon - nawet moja teściowa cukrzyczka zjadła i jej smakowało , przede wszystkim jednak nic jej nie było ;)

      Usuń
  2. Wygląda mega apetycznie! Poza tym moją uwagę zwrócił talerzyk - piękny! Gdzie można takie dostać?

    Pozdrawiam
    http://glamourmamablog.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Była taka seria w Pepco ale to w kilku miastach kupowałam bo był problem ale może u siebie dostaniesz :) Pozdrawiam :)

      Usuń