czwartek, 25 września 2014

Kurczak zapiekany w tortillach

Dziś coś na obiadek ale także może być wspaniałym pomysłem na imprezy - nie jest to danie drogie, robi się je dość szybko i wydaje mi się, że jest to "coś innego" jednak. Zapraszam do wypróbowania.

Kurczak zapiekany w tortillach

- 1 duży pojedynczy filet z kurczaka
- 2 duże pomidory
- 1 papryka czerwona
- 2 pieczarki
- garść fasolki szparagowej ( u mnie mrożona zielona)
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- 1 łyżka oleju
- 4 tortille
- 2 łyżki startego sera
- świeża kolendra

Kurczaka myjemy, osuszamy  i kroimy w małą kosteczkę. Oliwę podgrzewamy na patelni i wrzucamy kurczaka. W tym czasie obieramy pomidory ze skórki i kroimy w kawałeczki. Paprykę kroimy w paseczki, pieczarki obieramy, kroimy w paseczki . Kiedy kurczaczek się troszkę podsmaży dosypujemy pozostałe warzywka i smażymy chwilę.
W tym czasie przygotowujemy tortille.  Na środku każdej tortilli kładziemy miskę i obrysowujemy nożykiem koło.
Takie koła wkładamy do kokilek. Do środka tortilli wkładamy kurczaka z warzywkami
Posypujemy serem
i pieczemy w temp. 180C ( z termoobiegiem) około 10-15 min.





4 komentarze:

  1. Fajny i szybki pomysł na obiad po szkole :) Super.
    Łukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń