czwartek, 4 września 2014

Roladki drobiowe z serem i boczkiem

Dziś danie mięsne. Zainspirowana smakowicie wyglądającym i niezwykle pomysłowym daniem z bloga Kulinaria Uli postanowiłam zrobić coś podobnego. Nie miałam czasu na pomidorki więc dodałam ser ale z dodatkiem boczku wyszło coś niesamowitego w smaku. Zapraszam wszystkich chętnych i głodnych do wypróbowania tego smacznego przepisu :)

Roladki drobiowe z serem i boczkiem

- 1 podwójny filet z piersi kurczaka
- ok 20g pokrojonego w kosteczkę wędzonego boczku
- ok 3-4 plasterków żółtego sera
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- mąka , bułka tarta, jajko ( do panierki)
- olej do smażenia
- wykałaczki


Filety myjemy, osuszamy i kroimy na poprzek na pół. z 2 filetów mają powstać co najmniej 4 kotlety. Rozbijamy bardzo cienko. Z każdej strony posypujemy solą, pieprzem i ziołami. NA każdym płacie układamy kawałek sera i troche boczku. Zwijamy w roladkę, pomagając sobie przy tym wykałaczkami. Każdą roladkę obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej ( w tej kolejności) i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor.
Dobrze jest potrzymać takie roladki trochę ( u mnie około godziny minimum) w lodówce żeby potem przy panierowaniu się "rozwalały".




6 komentarzy:

  1. Pogniewałaś się na mnie Olu? Pozdrawiam serdecznie-;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) Absolutnie się nie pogniewałam i jak tylko znajdę czas to nadrobię. MIałam bardzo ale to bardzo pracowite wakacje a teraz mam chore dziecko :( Stęskniłam sie za moją ulubioną blogerką i na pewno nadrobię - pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Muszę jeszcze popełnić takie same jak w Kulinariach Uli ;) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń