poniedziałek, 22 września 2014

Schab po polsku

Dawno u mnie nie było mięska więc już nadrabiam - pyszne, aromatyczne mięsko z dodatkiem smalcu. Robi się je łatwo a pachnie i smakuje cudownie. Jest soczyste i aromatyczne. Dość zachwalania ;) proponuję wypróbować :)

Schab po polsku

- 1,3 kg schabu
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka rozbitych w moździerzu ziaren jałowca
- pół łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego lub świeżego czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżka smalcu
- 1 łyżka oleju

Schab myjemy, osuszamy .  Do miseczki wsypujemy zioła , sól i pieprz i łączymy z olejem. Mieszamy dokładnie po czym dokładnie nacieramy mieszanką mięso. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie folię aluminiową smarujemy smalcem a następnie dokładnie owijamy nią mięso. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170C ( termoobieg) i pieczemy 70min a następnie zdejmujemy wierzch folii i dopiekamy jeszcze około 15-20 min.




6 komentarzy:

  1. Wzięłam ten przepis od Ciebie.Zrobię,a jakże,z tym że, jak mi kiedyś doradziła koleżanka - fachman kulinarny, przed włozeniem mięsa do folii czy jakiejkolwiek formy,opiekam dookoła mięso na gorącej suchej patelni.Zamyka się wtedy powierzchnię mięsa i pozostanie ono soczyste po upieczeniu.
    Dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też tak zazwyczaj robię ale tym razem zrobiłam według pomysłu nieodżałowanej Hanny Szymanderskiej :( i proszę mi wierzyć, że mięso jest soczyste i smaczne. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Pyszne i zdrowe, ale chyba bez sosu się nie obędzie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My jemy w zasadzie bez sosów ale jak ktoś chce to oczywiście może sobie zagęścić to co wypłynie z mięska i będzie super sosik :) Pozdrawiam :)

      Usuń