sobota, 4 października 2014

Misie z migdałami

Dziś sobota - może macie nieco więcej czasu dla dzieci i chcielibyście popełnić proste, szybkie i zabawne ciasteczka. Moje dziecię uczyło się na tym rozpoznawania emocji poprzez różne buźki a poza tym zabawa była przednia w wykrawaniu ciasteczek a potem konsumpcji ;)Zapraszam :)

Misie z migdałami

- 250g mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ( lub ziarenka z jednej laski wanilii)
- 200g masła/margaryny
- 120g cukru pudru
- 1 jajko
- garść migdałów
- lukier kolorowy do dekoracji

Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy do niej pokrojone w kawałki masło. Rozcieramy palcami. Jajko delikatnie rozbijamy z cukrem i wanilią a następnie dodajemy do mąki z masłem. Ugniatamy elastyczne ciasto ( podsypujemy ew. mąką) . Układamy je na folii spożywczej, owijamy i wkładamy do lodówki na minimum godzinkę . Po tym czasie rozwałkowujemy dość cienko i wykrawamy kształt misiów. Na środku misiów układamy migdał i przyklejamy go łapkami misia do ciasta. Układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( z termoobiegiem) na ok.10-15 min. Tak aby zbrązowiały, Czas pieczenia zależy też od grubości rozwałkowanego przez Was ciasta- im grubsze tym dłużej trzeba piec. Po wystudzeniu możemy udekorować kolorowym lukrem.




7 komentarzy: