wtorek, 14 października 2014

Żeberka duszone w kapuście

Taki obiadek , który kojarzy mi się z jesienią, szarością dni, troszkę z przymrozkami. Kapusta kiszona jest przysmakiem w naszym domu i nie wyobrażam sobie jak mogłoby jej nie być - tym razem wystąpiła w tradycyjnym przepisie z żeberkami wieprzowymi. Potrawa może nie wygląda najapetyczniej ale zapewniam, że smak wynagradza wszelkie estetyczne niedociągnięcia.


Żeberka duszone w kapuście

- 1,2 kg żeberek wieprzowych
- 80 dkg kapusty kiszonej
- ok. 0,5 l. bulionu ( u mnie 400ml wystarczyło)
- sól, pieprz, majeranek, papryka wędzona słodka
- porządna łyżka smalcu
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku


Mięso dzielimy na porcje, myjemy, osuszamy, obsypujemy solą, pieprzem i majerankiem. Obsmażamy na złoty kolor na rozgrzanym smalcu. Mięso odkładamy na talerz. Cebulę kroimy w kosteczkę a czosnek siekamy i przesmażamy wszystko na tłuszczu, który pozostał z mięsa.
W tym samym czasie, kroimy kapustę, możemy umyć ale ja tego nie robię i wkładamy do garnka. Zalewamy bulionem i dusimy ok 10 min. Po tym czasie dosypujemy paprykę , dodajemy mięso, cebulę z czosnkiem, mieszamy delikatnie i dusimy do miękkości mięsa czyli dobrą godzinę. Pod koniec duszenia możemy jeszcze doprawić majerankiem i papryką.




2 komentarze: