czwartek, 20 sierpnia 2015

Boczek z majerankiem i czosnkiem

Dziś mięsko , które jest idealne na kanapki ale też będzie doskonałe na stół bożonarodzeniowy czy wielkanocny czy też na inne uroczystości. Robi się go prosto, a wychodzi smaczne i aromatyczne mięsko a z dodatkiem chrzanu to niebo w gębie :) Zapraszam :)

Boczek z majerankiem i czosnkiem

- 1 kg surowego boczku wieprzowego ze skórą
- 5 -6 dużych ząbków czosnku
-- majeranek suszony
- sól gruboziarnista
-- olej

Boczek myjemy i osuszamy. Solidną łyżkę oleju z łyżeczką soli , dwoma ząbkami czosnku i dwiema łyżeczkami majeranku dokładnie ze sobą rozcieramy w moździerzu. Taką marynatą dokładnie smarujemy mięso , przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na min 12 h. Po upływie tego czasu  ( nie myjcie mięsa) ostrym nożem ( ostrożnie, żeby palców nie pokaleczyć) nacinamy skórę w kratkę. Nacinamy a nie przecinamy to dość ważne. Pozostały czosnek kroimy w słupki i wsadzamy w nacięcia. Całość posypujemy jeszcze majerankiem. Wkładamy do formy do pieczenia , zakrywamy folią lub pokrywką od formy  i pieczemy ok.40 min w 180C . Po tym czasie zdejmujemy folię lub pokrywkę i dopiekamy na złoty kolor. Po wyjęciu mięsa z piekarnika czekamy ok.10 min zanim je pokroimy żeby zatrzymać soki.




1 komentarz: