piątek, 21 sierpnia 2015

Frytki z batatów

Dziś coś pysznego zamiast tradycyjnych ziemniaków. Otóż słodkie ziemniaki czyli bataty również można smakowicie przerobić na frytki - jest to smakowita przekąska  dla dzieci i dorosłych.

Frytki z batatów

- 2 duże bataty
- sól., oliwa, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa


Bataty obieramy, kroimy w kształt frytek . Układamy w formie do pieczenia. Polewamy delikatnie oliwą i posypujemy pozostałymi przyprawami . Dokładnie ręką mieszamy tak aby równomiernie na frytkach rozprowadzić przyprawy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180C z termoobiegiem ( bez na 200C) i pieczemy ok 15-20 min.



4 komentarze:

  1. tradycyjnych nie lubię, ale batatowe sa rewelacyjne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też preferuję te nietradycyjne - obojętnie z czego tak samo jak warzywne chipsy - najsmaczniejsze są z marchewki i buraka :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Pychota, uwielbiam frytki z batata :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a teraz też - moje dziecko chyba jeszcze bardziej bo zjadło zawartość całej blaszki praktycznie samo ;) Pozdrawiam

      Usuń