poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Gofry razowe z borówkami


Przez różne sploty okoliczności moja aktywność na blogu niestety była dość niska. Mam nadzieję, że taka sytuacja się nie powtórzy. Na dzien dobry coś słodkiego, coś niezbyt niezdrowego bo z mąki razowej no i z owocami. Teraz boróweczki są ogólnie dostępne - może rosną u Was gdzieś na krzaczku - warto wypróbować taki przepis. Do przyrządzenia tego przepisu użyłam formy do gofrów firmy Tupperware . Wszyscy , którzy nie posiadają gofrownicy w domu powinni się w taką formę zaopatrzyć - bez natłuszczania, bez kłopotów z wyjmowaniem upieczonych gofrów, bez problemów ze zmywaniem.

Gofry razowe z borówkami ( mi wyszło 10 sztuk)

- 100g mąki razowej
- 100g mąki pszennej
- 2 duże jajka
- 100 ml oleju
- 300ml pełnego mleka (3,2%)
- 3-4 łyżki cukru brązowego ( ale jak dacie biały też dobrze będzie)
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100-150 g borówek

W jednej misce mieszamy jajka z mlekiem i olejem. W drugiej misce mieszamy mąki, cukier, sól i cynamon. Delikatnie łączymy suche składniki z płynnymi. Dokładnie mieszamy tak aby nie było grudek. Na koniec wsypujemy borówki i delikatnie mieszamy. Pieczemy w gorącej gofrownicy lub w 200C w piekarniku ( jeśli macie taką formę jak ja ) aż do uzyskania złotego koloru. Studzimy na kratce.



2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję - były pyszne , niestety a może stety już ich nie ma co świadczy tylko o ich smaku ;) Pozdrawiam :)

      Usuń