poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Powidła śliwkowe z nutą cynamonu i kakao

Dziś kolejny przepis na sezonowe owoce. Tym razem będą to powidła śliwkowe z cynamonem, gałką muszkatołową i kakao. Połączenie idealne i niezwykle smaczne. Myślę, że w święta bożonarodzeniowe będzie jak znalazł ale nie tylko:)

Powidła śliwkowe z nutą cynamonu i kakao

- 2,5 kg miękkich śliwek
- cukier do smaku
- 1 opakowanie ( 15g) cynamonu
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżka gałki muszkatołowej

Śliwki myjemy, pozbywamy pestek i wrzucamy do garnka z nieprzywierającym dnem. Zaczynamy smażenie i smażymy na wolnym ogniu dość długo. Ja smażyłam dwa dni i to podobno jest szybko. Kiedy powidła będą gęstnieć dodajemy cukru do smaku, oraz pozostałe przyprawy. Mieszamy i dalej smażymy. Powidła są gotowe kiedy z łyżki nic nie spływa. Ponieważ nie ma tu żadnych środków konserwujących należy je zapasteryzować przez 15 min od zagotowania.





10 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Tak i pyszny rarytas bo żadnych konserwantów nie ma - sam smak śliwek i przypraw :) Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Juz sobie wyobrazam piernikprzelozony takimi powidlami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie specjalnie dla tego piernika zrobiłam je bo mam stary przepis na piernik, taki dojrzewający i chce go zrobić w tym roku i już czuję smak tego wszystkiego i zapach :)

      Usuń
  3. Pysznie wyglądają! Tylko to wieczne mieszanie...Dlatego w tym roku wypróbowałam przepis na powidła bez mieszania i przypalania. Rzeczywiście w ciągu 6 godzin smażenia ani razu nie włożyłam do nich łyżki i się nie przypaliły. Musze wypróbować twój przepis w taki sam sposób...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O to muszę się o Ciebie uśmiechnąć po przepis na takie bez mieszania bo raz do roku niestety stoję przy garze i mieszam - ale efekt wszystko wynagradza :)

      Usuń