sobota, 29 sierpnia 2015

Tartaletki z miętowym budyniem i owocami

Dziś sobota a więc koniecznie coś słodkiego. Trwa sezon na maliny i borówki więc grzech tego nie wykorzystać. Myślę , że w zimie , gdy owoce będą tylko mrożone też będzie można ten przepis wykorzystac ale póki co cieszmy się świeżymi. Zapraszam :)

Tartaletki z miętowym budyniem i owocami

Ciasto:
- 300g mąki pszennej typ650 +do podsypania
- 100 g cukru pudru
- 2 jajka duże kurze
- 200g masła ( lub margaryny)
Masa budyniowa
- 400 ml mleka pełnego 3,2%
- 1 budyń waniliowy
- 3-4 łyżki ekstraktu miętowego lub likieru miętowego

do tego owoce oraz 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 100 ml gorącej wody z dodatkiem łyżki cukru

Na początek ciasto kruche. Masło  rozcieramy z mąką dokładnie aż powstanie coś w rodzaju piasku. Dodajemy cukier i znów rozcieramy. Na koniec dodajemy jajka i zagniatamy elastyczne ciasto, które zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy koła  wielkości naszych foremek i wykładamy nimi niniejsze. Pamiętajcie, żeby ponakłuwać koniecznie ciasto w foremkach np widelcem , żeby za mocno nie urosło. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( termoobieg lub 200C bez ) i pieczemy ok. 15min - tak, żeby zdążyły zbrązowieć. Odstawiamy do wystudzenia.
Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu z tym, że pod koniec dodajemy ekstrakt lub likier. Zostawiamy do wystudzenia.
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie z cukrem i zostawiamy do wystudzenia.
Do tartaletek nakładamy budyń, potem okładamy owocami a wierzch delikatnie łyżeczką nakładamy tylko na same owoce żelatynę. Wkładamy do lodówki do wystudzenia.



4 komentarze:

  1. prezentują się uroczo!

    zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachwycające!
    Podoba mi się ten miętowy budyń :)

    OdpowiedzUsuń