wtorek, 12 kwietnia 2016

Sałatka wiosenna z komosą ryżową

Dziś sałatka , świetna propozycja obiadowa dla osób odchudzających się. Wegetariańska, bezglutenowa, sycąca i bogata w mnóstwo składników odżywczych i witamin. Zawiera w sobie białko, wit. B, żelazo, potas itd. W zależności od użytych sosów będzie mniej lub bardziej kaloryczna. Ja proponuję dodać tylko sól, pieprz i trochę oliwy. Natomiast Wy możecie dodać takie sosy jakie Wam odpowiadają.  Cała sałatka ma ok. 250kcal ( bez sosów) . Przepis jest na minimum dwie osoby ale trzecia też się załapie ;)

Sałatka wiosenna

- 20 g komosy ryżowej
- 1/4 papryki żółtej słodkiej
- 1/4 papryki czerwonej słodkiej
- 5 pomidorków koktajlowych
- pół dużego surowego ogórka
- 5 rzodkiewek
- pęczek szczypiorku
- garść natki pietruszki
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej
- 1 łyżka fasoli konserwowej czerwonej

Sosy - według uznania

Komosę gotujemy w delikatnie osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Papryki kroimy w paseczki. Rzodkiewkę i ogórek kroimy w cienkie półplasterki. Pietruszkę i szczypiorek siekamy. Pomidorki kroimy na 4 części.  Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Wybranym sosem polewamy bezpośrednio przed podaniem.



6 komentarzy:

  1. Wygląda tak słonecznie że sama prosi się o zjedzenie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No Ewcia - większości już nie ma ;) i to nie jest moja sprawka;)

      Usuń
    2. ciekawe czyja ? sama wyparowała ? hihi ;)

      Usuń
    3. Byś się zdziwiła ale moje chłopaki zjadły ;)

      Usuń
  2. samo zdrowie :) przepyszna sałatka :)

    OdpowiedzUsuń