wtorek, 19 kwietnia 2016

Zupa " Zielono mi "

Wiosna to czas na lekkie posiłki. U mnie w kuchni też rozgościły się zielone warzywa a zwłaszcza młoda kapustka i szparagi. Dziś lekka, dietetyczna zupka głównie z warzyw zielonych ale dla przełamania smaku i koloru znajdziecie tam marchewkę i ziemniaczki. Zupka świetnie wpływa na przemianę materii i zawiera w sobie mało kalorii więc możecie ją jeść do woli ;)

Zupa " Zielono mi"

- mała główka  młodej kapusty
- pęczek szparagów
- ziemniaki - według uznania
- 2 marchewki
- fenkuł
- średnia cukinia
- pęczek świeżego koperku
- seler naciowy
- sól, pieprz do smaku

Kapustę drobno siekamy. Ziemniaki kroimy w kosteczkę. Cukinię myjemy dokładnie i kroimy w półplasterki, Fenkuł siekamy. Marchew kroimy w plasterki. Seler naciowy kroimy w plasterki. Szparagi obieramy i tniemy w kawałeczki. Zalewamy wszystko wodą i gotujemy do miękkości. Na koniec doprawiamy do smaku i dodajemy posiekany koperek.





1 komentarz:

  1. po takiej zupce można poczuć wiosnę w żołądku ;)
    zapraszam do udziału w konkursie http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2016/04/konkurs-wiosna-na-talerzu-z-green.html

    OdpowiedzUsuń