środa, 19 sierpnia 2020

Kotlety z cukinii, kaszy kus kus i mozarelli

 Sezon na cukinię trwa. Na moim blogu znajdziecie dużo przepisów na dania z cukinią , gdyż bardzo lubimy w domu to warzywo. Wciąż jednak szukam nowych pomysłów na wykorzystanie tego cudownego daru natury. To danie zostało stworzone z resztek, jak wiele dań w moim domu - w końcu filozofia zero waste zobowiązuje ;) Kotleciki są chrupiące z zewnątrz a delikatne i rozpływające się w ustach wewnatrz. Jeśli nachodzi Was ochota na kotlety a nie do końca jesteście przekonani do mięsa - zapraszam do wypróbowania tego przepisu. Z podanych składników wyszło mi 10 kotlecików.

Składniki:

- pół szklanki kaszy kus-kus

- 1, 5 cukinii

- 1 mozarella

- 1 łyżka natki pietruszki

- 1 duże jajko

- bułka tarta do związania 

- sól, pieprz, czosnek do smaku.

Kaszę kus kus, zalałam ciepłą wodą - tak 1 cm nad powierzchnię kaszy i poczekałam aż kasza napęcznieje. Cukinię umyłam, obrałam i starłam na tarce o dużych oczkach. Mozarellę porwałam na drobne kawałeczki. Połaczyłam kaszę , cukinię i ser. Dodałam do tego jajko, pietruszkę, doprawiłam do smaku - na koniec bułka tarta do uzyskania klejącej się masy. Z masy zaczęłam formować kotleciki, które następnie usmażyłam . 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz