piątek, 21 sierpnia 2020

Włoskie ciasteczka orzechowe

 Moja miłość do słonecznej Italii jest znana wszystkim wiernym czytelnikom bloga. Nie zdziwi więc Was kolejny przepis z tego rejonu Europy. Włosi są znani z tego, że gotują z małej ilości składników i z takich ogólnie dostępnych. Do wyrobu tych ciasteczek potrzebujemy jedynie 3 składników a włącznie z pieczeniem robi sie je w 20 minut. To wywołuje mnóstwo radości , nie tylko u jedzących ale także u osoby, która piecze. Z podanej porcji wyszło mi 20 ciasteczek.

Składniki:

- 250g zmielonych orzechów włoskich

- 100 g cukru pudru

- 1 duże jajko


Wykonanie jest niezwykle proste. Wszystkie składniki łączymy w kleistą masę. Formujemy kulki, jednakowej wielkości i układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, po czym spłaszczamy je palcami. Pieczemy w temp. 180C około 12-13 min. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.




2 komentarze:

  1. Z miłą chęcią zjadłabym takie ciasteczka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam serdecznie do wypróbowania tego przepisu, jak również wielu innych. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń