wtorek, 15 września 2020

Salatka z batatem, szpinakiem i pomidorami

 Kolejna bardzo szybka sałatka , idelanie nadająca się na przekąskę ale także jako danie na wynos do pracy - syta, zdrowa i smaczna. Jeśli ugotujecie sobie kalafiora i  batata dzień wcześniej to możecie przyrządzić ją bezpośrednio przed wyjściem do pracy -  o ile oczywiście znajdziecie wolne 5 minut - wiem jak o nie rano trudno. Bataty mają w sobie dużo witamin z grupy B i magnezu a także miedź, żelazo i fosfor. Szpinak zawiera w sobie magnez i kwas foliowy a pomidorki potas i witaminę C. Tak przygotowani mamy zagwarantowany dobry i energetyczny dzień w pracy, szkole czy po prostu, dobry dzień. Składniki jak zwykle na 5 porcji.


Składniki:

- 1 duży batat 

- pół małego kalafiorka

- 2 garście świeżych liści szpinaku baby

- 10 dużych pomidorków koktajlowych

- pół szklanki kaszy kus kus

- olej lniany, sól, pieprz do smaku

- ew. resztki mięsa lub ryby z poprzedniego dnia 


Batata obieram i kroję w kawałeczki. Kalafior myję, oddzielam różyczki. Wszystko razem gotuję do miękkości- patrzcie, żeby się kalafior nie rozgotował. Kaszę zalewam wrzątkiem ( 1 cm nad powierzchnię kaszy ) i zostawiam na 3 minuty do wchłonięcia wody. W tym czasie myję pomidorki i kroję je na 4 części. Do kaszy wrzucam wszystkie składniki i mieszam. Możecie poczekać na ostudzenie albo wymieszać na ciepło - w każdej wersji będzie smaczne. Na koniec dodajemy olej lniany i przyprawy do smaku. Bardzo dobrze smakuje z dodatkiem resztek mięsa lub ryby z dnia poprzedniego - ja dodałam odrobinę kurczaka  ale może być też w wersji jarskiej.






2 komentarze: