czwartek, 10 września 2020

Zupa krem z jesiennych warzyw

 Wrzesień - miesiąc pięknych kolorów, powrotu dzieci do szkół no i zmiennej aury. W chłodniejsze dni lubię mieć pod ręką coś ciepłego do jedzenia. Proponowana przeze mnie zupka może stanowić danie główne ale także służyć jako przekąska lub rozgrzewająca kolacja. Składniki do tej potrawy znajdziecie niemal w każdym sklepie, z działem warzywnym, teraz często w promocji. Krojenie warzyw pozwoli ukoić skołatane nerwy a dodatek imbiru rozgrzać ciało, np. po popołudniowym spacerze.

Składniki :

- 1 duży batat

- 1 duża czerwona papryka słodka - dla osób lubiących ostrzejsze smaki dodać  jeszcze ostrą

- 1 duża cukinia

- 1 mały seler korzeniowy lub pół dużego

- 1 duża cebula cukrowa

- 4 ząbki czosnku

- 2 duże marchewki

- kawałek imbiru - taki mniej więcej wielkości korka od wina

- 2 łyżki przecieru pomidorowego

- 1 łyżka masła

- woda, sól, pieprz, bazylia suszona, pietruszka suszona do smaku


Czosnek i imbir obieram i ścieram . Cebulę obieram i kroję w piórka. Resztę warzyw obieram i kroję w małą kosteczkę. Masło rozgrzewam w garnku , dodaję do tego cebulę i czosnek. Kiedy odrobinę się zeszklą dodaję resztę warzyw i imibir, chwilę przesmażam na maśle - dla wydobycia smaku. Następnie zalewam wodą i gotuję do miękkości warzyw. Dodaję przecier i przyprawy i jeszcze chwilę gotuję ( jakieś 3-4 min)  a następnie wszystko miksuję. Zupę można podawać z grzankami, dodać mięso , dla tych co lubią lub po prostu delektować się smakiem tak jak jest.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz