środa, 10 czerwca 2015

Pieczeń "gołąbkowa"

Dziś mój eksperyment kulinarny - dawno już nie miałam okazji poszaleć w kuchni więc gotowanie sprawiło mi podwójną przyjemność:) jest to danie w miarę tanie, szybkie ale niezwykle smaczne. Zioła, kapusta, cebula no i oczywiście mięsko i ryż - wszystko zapieczone a nie gotowane czy smażone - takie gołąbki troszkę w innym wydaniu. Polecam serdecznie jako danie obiadowe lub na kanapki :)

Pieczeń " gołąbkowa"

- 1 kg mięsa mielonego
- 2 woreczki ugotowanego ryżu ( 200g)
- 2 jajka
- 3-4 łyżki bułki tartej
- kilka listków poszatkowanej białej kapusty
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- garść ( spora) ulubionych świezych ziół ( u mnie lubczyk, natka pietruszki, szczypiorek, koper, rozmaryn, tymianek, szałwia)
- sól, pieprz do smaku
- oliwa , majeranek do posypania wierzchu

Cebulę obieramy, drobno kroimy, czosnek siekamy . Podsmażamy chwilę wszystko na odrobinie oliwy bądź oleju. Mięso łączymy z ryżem, kapustą, podsmażoną cebulą i czosnkiem. Zioła siekamy drobno i dodajemy do masy. Wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą i mieszamy wszystko dokładnie. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Długą keksówkę wykładamy folią aluminiową i wkładamy tam masę mięsną. Polewamy wierzch oliwą i posypujemy obficie majerankiem. Pieczemy w temp.180C ( termoobieg) przez około godzinę.




1 komentarz: