poniedziałek, 15 grudnia 2014

Pierogi ze szpinakiem, ziemniakami i pomidorami

Dziś coś jarskiego i bardzo ciekawego na wigilijny stół. Propozycja dla wszystkich , którzy do tradycyjnych dań chcą dodać troszkę nowości . Pierogi są pyszne, zdrowe i uważam dość ciekawe. Do farszu dodałam suszonego szczypiorku Piątnicy - jest to interesująca przyprawa, która w kuchni może znaleźć wiele różnych zastosowań. Polecam tą przyprawę jak również inne z tego sklepu :)

Pierogi ze szpinakiem, ziemniakami i pomidorami

 Ciasto:
-  300g mąki + do podsypania
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego greckiego
-szklanka ciepłej wody
- pół łyżeczki soli
Farsz
- 400 g szpinaku mrożonego
- 300g ugotowanych i sprasowanych ziemniaków ( mogą być z poprzedniego dnia)
- 400 g pomidorków koktajlowych
- 100g serka topionego
- 3 ząbki czosnku
- garść suszonego szczypiorku - u mnie z Piatnicy ( może być też pęczek świeżego)
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku
- 1 łyżka masła

Na początek robimy farsz. Na patelni rozpuszczamy masło. Na masło wrzucamy szpinak i troszkę go podsmażamy, Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w ćwiartki pomidorki. Wszystko chwilę podsmażamy po czym dodajemy ziemniaki. Dokładnie podsmażamy co jakiś czas mieszając a na koniec doprawiamy do smaku szczypiorkiem, gałką, solą i pieprzem. Odstawiamy do przestudzenia,
W tym czasie zabieramy się za ciasto. Z mąki, wody i jogurtu oraz soli wyrabiamy delikatne i elastyczne ciasto.  Jeżeli mąki jest za mało - wystarczy dosypać. Ciasto zostawiamy na chwilę w misce i przykrywamy ją ciepłym talerzem ( dobrze jest potrzymać go chwilę w gorącej wodzie ). Po jakiś 10 min wyjmujemy ciasto , rozwałkowujemy , wycinamy koła a na środek każdego układamy łyżeczkę farszu i zlepiamy. Ja tym razem użyłam do zlepiania zwykłego widelczyka do ciasta.
Gotujemy pierożki w osolonej wrzącej wodzie około 3-5 min od wypłynięcia.
Z góry przepraszam na zdjęcie ale zależało mi , żebyście zobaczyli jak to wygląda w środku a masa szpinakowa jakkolwiek baaardzo smaczna nie do końca jest fotogeniczna ;)




2 komentarze:

  1. Tak orginalnie brzmi ten farsz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj ;)
    Pyszne pierogi i moje smaki ;)
    Pozdrawiam milutko :)

    OdpowiedzUsuń