Składniki:
- ok. 1,5 mięsa z kaczki ( po ugotowaniu) - wykorzystajcie z każdego miejsca - każde jest dobre
- ok.30 dkg kaczej wątróbki
- tak około 70 g selera ( korzeń)
- 3 średnie marchewki
- 1 większa cebula
- 1 duża pietruszka
- 4 duże , kurze jajka
- 2 małe , najlepiej czerstwe bułeczki
- sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie - do smaku
- ew, do smaku 10 ml koniaku
- ew. czerwony pieprz marynowany na wierzch pasztetu jak u mnie lub plastry bekonu.
Warzywa, oprócz cebuli myję, obieram, kroję w mniejsze kawałki ( nie ma znaczenia za bardzo w jakie bo i tak będzie miksowane)i wrzucam do garnka. Dodaję mięso z kaczki, ziele angielskie, liście laurowe. Tak sobie gotujemy wszystko do miękkości - najpierw warzyw ( wyjmujemy z garnka i odkładamy do przestudzenia) a potem mięsa. Cebulę kroję w piórka i podsmażam ją razem z wątróbką.Kiedy wszystko jest miękkie i wystudzone ( zarówno warzywa jak i mięso z podrobami) przepuszczam całość przez maszynkę, żeby uzyskać gładką masę. Odlewam trochę bulionu i namaczam w nim bułeczki, które dodaję potem do masy. Bulion warto zatrzymać, ponieważ jeśli masa jest za sucha to można podlać bulionem a jeśli nie - mamy pyszny rosół z kaczki ;) . Do masy dodaję jajka, doprawiam do smaku . Na koniec proponuję dodać koniaku. Całość przekładam do keksówek, wyłożonych papierem do pieczenia . Na wierzch możecie położyć marynowany czerwony pieprz lub obłożyć boczkiem. Pieczemy ok. 1 godziny, 15-20 min w 180C.
Podajemy z kwaśno- słodkimi owocami ( wiśnie, porzeczki, żurawina)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz