wtorek, 6 listopada 2018

Sałatka z pora II

Dziś znów sałatka. Jakoś się tak składa, że dla mnie jest to szybka alternatywa na posiłek- zwłaszcza jak wyjeżdżam. Moja św. pamięci Teściowa robiła tę sałatkę na specjalne okazje. Jako , że dodawała dużo pora danie to było trochę ostre i nie bardzo wszystkim przypadało do gustu. Postanowiłam je trochę złagodzić i tak powstała moja wersja. Oryginalną znajdziecie tutaj. Por zawiera w sobie bardzo dużo żelaza- dużo więcej niż buraki, dlatego polecany jest osobom z niedokrwistością.

Składniki:
- 4 białe części z małych porów
- 1 duże jabłko albo dwa małe
- 1 duża gruszka albo dwie małe
- puszka groszku ( duża lub mała , zależy jak lubicie)
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 5 małych ogórków konserwowych
-  porządna garść posiekanej kapusty pekińskiej
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka łagodnej musztardy
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Pora myję , kroję a następnie siekam na cienkie półplasterki. Jajka i ogórki kroję w kostkę. Gruszki i jabłka obieram , pozbawiam gniazd nasiennych i kroję w kostkę taką samą jak jajka i ogórki. Wszystko wrzucam do miski. Dokładam do tego kapustę, odsączony groszek i mieszam. Z majonezu, jogurtu, musztardy, miodu, soli i pieprzu robię sos ( oczywiście poprzez dokładne wymieszanie składników). Dodaję go do sałatki i dokładnie mieszam.



4 komentarze:

  1. Por w sałatce zawsze dobrze smakuje! Takiego przepisu jeszcze nie próbowałam, ale z racji tego, że lubię każdy z tych składników to na pewno skosztuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję na opinię po wyprobowaniu :) Życzę smacznego !!!

      Usuń