piątek, 24 października 2014

Schab nadziewany słoniną

Dziś może nie najzdrowsze i najmniej kaloryczne ale jakże cudownie soczyste mięsko. No i nie drogie w zasadzie. Robi się je także szybko i bardzo łatwo więc jak nie macie pomysłu na weekendowy obiadek to zapraszam pięknie:)

Schab nadziewany słoniną

- 1,2 kg schabu wieprzowego bez kości
- 10 dkg słoniny
- sól, pieprz, jałowiec , wędzona papryka do smaku
- tłuszcz do smażenia

Schab myjemy i osuszamy. Robimy nożem wiele cienkich nakłuć na całym kawałku mięsa. Słoninę kroimy w cienkie słupki i w każde nacięcie w mięsie wkładamy słoninę. Dokładnie nacieramy mięso solą, pieprzem, roztłuczonym owocem jałowca i wędzoną papryką. Obwiązujemy mięso sznurkiem i formujemy pieczeń. Obsmażamy mięso na gorącym tłuszczu ( jeżeli zostanie Wam kawałek słoniny to ją stopcie i na niej obsmażcie mięso) a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170C ( termoobieg) i pieczemy godzinkę po czym zdejmujemy folię i dopiekamy jeszcze ok.15 -20 min.
Zdjęcie może nie najlepsze u mnie ale mięso tak szybko poszło , że nie zdążyłam zrobić ekspozycji ;)





5 komentarzy:

  1. Taki schab jest najlepszy na kanapki, u mnie w domu też w oczach ginie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fakt - na kanapkach też jest super pyszny :)

      Usuń
  2. Bardzo zdrowe, smaczne i do tego delikatne, potrawa nie tylko na święta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się w zupełnosci - jest łatwa, szybka i niedroga a czegóż chcieć więcej ;)

      Usuń
  3. Uwielbiam tak przyrządzone mięso :) po prostu- rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń