czwartek, 2 października 2014

Spaghetti a`la bolongese - lżejsza wersja

Dziś odchudzona wersja tego pysznego włoskiego obiadu. Pełnoziarnisty makaron, pulpeciki z indyka i domowy sos pomidorowy . Zapraszam wszystkich wielbicieli tego dania do wypróbowania mojej wersji :)

Spaghetti a`la bolongese - lżejsza wersja

- 250 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti
Sos
- 800g pomidorów
- 2 małe cebule
- 2-3 duże ząbki czosnku
- 3 łodygi selera naciowego
- 2 średnie marchewki
- sól, pieprz, bazylia
- szczypta cukru pudru
- 1 łyżka masła
Pulpeciki
- 500g mięsa mielonego z indyka
- pęczek natki pietruszki
- pół czerstwej bułki
- jajko
- sól, pieprz

Na początek warto przygotować pulpeciki. Mięso przekładamy do miski. Bułkę namaczamy a następnie wkruszamy do mięsa. Dokładamy jajko oraz posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku. Wyrabiamy mięso i formujemy pulpeciki. Ja je zawsze wrzucam najpierw na posoloną wodę, (wrzącą) i gotuję ok.5 min. Po czym wyjmuję z garnka i odkładam , żeby poczekały na sosik.
Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. W tym czasie przygotowuję sos. Masło rozgrzewam na patelni. Cebulę skroję w kosteczkę a czosnek siekam. Wrzucam na rozgrzane masło i chwilę duszę. Seler i marchew myję, obieram i kroję w cienkie plasterki. Dorzucam do cebuli, mieszam i chwilę jeszcze smażę. Na koniec dodaję pokrojone w kosteczkę pomidory. Sos się gotuje do momentu aż trochę woda odparuje a sos zacznie gęstnieć. Wtedy dodaję pulpeciki i one do zgęstnienia sosu się w tym sosiku duszą. Na koniec dodaję sól, pieprz i bazylię ( świeżą lub suszoną), szczyptę cukru ( żeby wydobyć smak pomidorów) oraz makaron.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz