poniedziałek, 28 października 2013

Chlebek watykański

Nie wiem czy spotkaliście się już z tą nazwą oraz wyrobem , kryjącym się pod nią,  Jest to swoisty łańcuszek szczęścia pod postacią smacznego ciasta. Według starych wierzeń ciasto to przygotowuje się przez 7- 10 dni a po przygotowaniu , dzieli na kilka części z, których jedną wykorzystuje się do pieczenia a resztę rozdaje ludziom dobrego serca. Oczywiście jest to zabobon aczkolwiek ciekawy w smaku . Ja zaczyn dostałam ale podzielę się z Wami przepisem na niego;) Przy jego przygotowaniu należy pamiętać , żeby nie używać metalu- czyli żadnych tego typu misek czy sztućców- zakwas w plastykowym pojemniku, przykryty ściereczką można przechowywać w ciepłym miejscu około tygodnia.

Chlebek watykański

Zaczyn:
- 7 g suchych drożdży
- 1/4 szklanki ciepłej wody
-1 szklanka mąki pszennej
-1 szklanka cukru
-1 szklanka mleka.

W miseczce rozpuszczamy drożdże w wodzie i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie do dużego słoja wsypujemy mąkę i cukier. Mieszamy. Powolutku dodajemy mleko i drożdże i powolutku mieszamy - tak, żeby nie było grudek.Całość przykrywamy lnianą ściereczką.
2,3,4 i 5 dnia raz dziennie mieszamy drewnianą łyżką.
6 dnia dodajemy do zaczynu po szklance mąki, cukru i mleka
7,8 i 9 dnia znów mieszamy
10 dnia powtarzamy czynność i dodajemy szklankę mąki, cukru i mleka. Całość dzielimy na 4 części - 3 oddajemy znajomym a z 4 części przygotowujemy
Ciasto:
- 250ml oleju
- 3 całe jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół  łyżeczki soli
-  cukier wanilinowy
- 2 starte duże jabłka
- startą jedną tabliczkę (100g) czekolady

Zaczyn mieszamy z wszystkimi składnikami i wlewamy do formy keksowej . Pieczemy w tempo. 180C ( piekarnik góra-dół) przez około 45min.





4 komentarze:

  1. Robiłam ten chlebek. Bardzo smaczny. Nie byłabym sobą gdybym coś nie pozmieniała. Robiłam z połowy porcji. Nie dodawałam jabłek i czekolady. Bardzo podobał mi się zapach zaczynu, przypominał mi babki wielkanocne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja się pierwszy raz spotkałam ale , że zaczyn mam zrobię też inaczej bo tak według przepisu to nie w moim stylu;) Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  2. jadłam kiedyś bardzo smaczny, polecam:)

    OdpowiedzUsuń