środa, 2 października 2013

Wieprzowina po chińsku na szybko

Czasem jest tak, że trzeba na szybko przyrządzić obiadek- no i pytanie co zrobić. Jak zwykle na podorędziu wtedy mam ryż, jakąś mieszankę warzywną mrożoną . Jak mam podstawowe składniki rozglądam sie po lodówce czy nie ma jakichś mięsnych resztek - tym razem była resztka schabu. Wszystko na patelnię- troszkę przypraw i jest szybki obiadek:)

Wieprzowina po chińsku na szybko 

- 2 woreczki ryżu
- 1 mieszanka chińska (mrożona)
- resztki wędlin lub mięsa z poprzedniego dnia
-  1,5 łyżki sosu sojowego ciemnego
- sól, pieprz, czerwona papryka słodka, suszony imbir.
- tłuszcz do smażenia.


Ryż gotujemy. Mieszankę podsmażamy na tłuszczu. Wędlinę kroimy w paseczki. Jak warzywa zaczną mięknąć dodajemy ryż i wędlinę. Mieszamy i dodajemy sos sojowy oraz przyprawy.



2 komentarze:

  1. Moje smaczki ja bardzo "lubić" ale jeszcze bym sobie dodała chili :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze możesz dodać :) No bardzo szybko zniknęło z talerzy - jeszcze teściowa się załapała;)

      Usuń