Uwielbiam risotto w każdej postaci - dziś spróbowałam na słodko. Wyszło cudo. Troszkę mleka, wanilii no i obowiązkowo malibu :) Zapraszam:)
Risotto waniliowo- kokosowe
- szklanka ryżu arborio
- 1 łyżka masła
- 250 ml malibu
- 800ml mleka
- pół szklanki cukru pudru
- 1 łyżka pasty waniliowej lub ziarenka z jednej laski wanilii
Ryż podsmażamy na stopionym maśle dopóty się nie zeszkli. Dolewamy 100-200ml mleka i czekamy aż ryż wchłonie mleko. Od czasu do czasu mieszamy , żeby nic się nie przypaliło. Kiedy ryż wchłonie mleko dolewamy następną porcję. Analogicznie powtarzamy aż do zakończenia mleka. Mniej więcej w połowie gotowania zamiast mleka dolewamy malibu. Płyny dolewamy aż do całkowitej miękkości ryżu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz